Visokotlačno pranje je jako širok pojam. Najviše zbog ogromne količine visokotlačnih perača na tržištu.
Sirovi opis: stroj za visokotlačno pranje je uređaj koji vodu iz vodovodne mreže uz upotrebu električne ili kemijske (dizel npr) energije “tjera” na mlaznicu pod visokim pritiskom.
Super.
Treba nam visokotlačni stroj za pranje okućnice. Idemo u dućan i ponude nam na tisuće opcija. Koje su razlike? Kako izabrati dobar stroj? Zbog čega su neki jači a ostali slabiji? Koji će stroj visokotlačno pranje činiti izvedivim, a koji će nas razočarati?
Priča je jednostavna, kao za 99% uređaja na tržištu: “koliko para, toliko muzike”.
Kako to pravilo prenijeti u zadovoljavajuću melodiju koja će “odsvirati” kako treba?
Ne znamo.

Ozbiljno, sve se svodi na financije. Potrošite koliko znate da možete i odvezite kući svoj novi visokotlačni stroj. Spojite ga na vodovodnu mrežu, uključite u struju ili nadolijte gorivo i zabavite se dok Vam ne dosadi. 🙂

Ali ipak će Vas možda mučiti jedno pitanje: zašto ovaj Karcher košta 5000kn a onaj Nilfisk 7000kn? Kako da odlučim?
A-HA!
Na ovom prvom piše 130bar a na drugom 150bar!
Krivo.

Ok, možda ne krivo, ali definitivno nepotpuno da bi od te informacije mogli stvoriti korisnu teoriju.
Osim pritiska (bar), JAKO je bitna stavka količina protoka vode (litara u minuti).
Shvatite to jednostavno: pomnožite pritisak i protok, dobit ćete hidrodinamički učinak (Bernoulli, poznat po Bernoullievoj jednadžbi, se vjerovatno prevrće u grobu na tu izjavu, ali je najjednostavnija za shvaćanje a da ostanemo donekle u razumnom okrugu fizike).

Dakle, pomnožite bare i litre u minuti pa dobivate cifru s kojom možete uspoređivati koji je stroj bolji po efikasnosti.
Tako na primjer 130bar sa 10l/min daje učinak od 1 300.
Tako na primjer HydroClean-ov 500bar sa 40l/min daje 20 000.
Zato je prvi napajan s 220V a drugi ima BMW-ov motor od 60ks i jedna njegova dizna košta koliko cijeli prvi sa opremom i dostavom.

Poanta nije “puhanje u vlastiti rog”. Poanta je da se ne bi smjeli zamarati sa sitnim razlikama koje se nude na izuzetno razvodnjenom tržištu.  Komercijalni strojevi za visokotlačna pranja su u suštini svi jednaki.
BILO KOJI će ( ispravan ) oprati auto, “pomesti” pred kućom, dokle može, oprati pod i obaviti sve za što je predviđen.

Ubacite u priču visokotlačnih perača i toplu vodu, e igra postaje zanimljvija.

Slika jasno daje do znanja razliku kućnog visokotlačnog perača i profesionalno-orijentiranog stroja sa opcijom korištenja tople vode ( ugrađenim protočnim bojlerom ).
750kg stroja u 300bar i 20lit/min uključuje i prekuhanu paru. Voda na 140Cº izlazi u još uvijek tekućem obliku zbog visokog pritiska te se hidrodinamički učinak dodatno povećava. U bilo kojem slučaju gdje tretirana površina dozvoljava, visokotlačno pranje JE BOLJE uz toplu vodu.
OK, ne mogu svi baš “vucarati” stroj od 750kg uokolo, ali poanta je jednaka i na kućnim, hobby i semi-pro strojevima za visokotlačno pranje. Jedini problem je što sa 220V uređaja prelazimo na trofazne i diesel motore koji nisu više toliko prilagođeni kućnoj upotrebi, ili bar kućnoj ergonomiji. Jače je u tom svijetu obično veće, nezgrapnije, zahtjevnije i skuplje.

Što na kraju kupiti za kućanske potrebe?
Bez da ulazimo u Vaše financije, obećavamo da nećete biti razočarani ako potrošite “koju kunu više”.
U svijetu gdje je visokotlačno pranje igra, pleše se po principu “koliko para toliko muzike”. Ukoliko si to možete dozvoliti, birajte stroj koji ima opciju grijanja vode, gdje je ponovno, više stupnjeva = bolje.
U protivnom, sjetite se pomnožiti bare i litre u minuti da bi dobili vjerodostojnu cifru za usporedbu s drugim strojevima.

Sretan shopping!